fbpx

Nordicozz a szív-, és érrendszer egészségéért!

Ha az izmainkat eddzük, azzal a keringési rendszert is támogatjuk.

Szív- és érrendszeri betegségek esetén (ideértve a szívinfarktus utáni lábadozást is) a nordic walking kifejezetten ajánlott sport. Több tudományos kutatás is irányul ennek alátámasztására.

  1. A salzburgi egyetem tudósai kutatásaik során azt tapasztalták, hogy a nordic walking fokozza a vénás véráramlást, növeli a tüdőkapacitást, és erősíti a szívet, ezáltal jótékonyan hat a nyugalmi pulzusra és a vérnyomásra, javítja az oxigénfelvételt, a fizikai terhelhetőséget így összességében az életminőséget.

  2. Dr. Fiák Edit a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának kardiológusa tanulmányában a következő eredményeket tette közzé: nordic walkingozás közben megemelkedik a pulzusszám, nő a vérnyomás és növekszik a tüdőkapacitás. A testmozgásban résztvevők jóleső fáradtságról számolnak be, és mindeközben nem alakul ki oxigénhiányos állapot, illetve szívritmuszavar sem. A nordic walking mind a szívelégtelenségben szenvedő betegek, mind az egészségesek számára hasznos, hiszen javíthatja a légző- és érrendszer általános állapotát.
  3. Az Európai Kardiológiai Társaság 2012 évi kongresszusán ismertetett tanulmányban Andrzej Lejczak, a lengyel Wroclaw Katonia Kórház munkatársa leírja, hogy a nordic walking azért nagyon jó hatású, mert minden végtagunkat használjuk, ezáltal sokkal jobban kihasználjuk a testedzés adta lehetőségeket, mint a séta során, ez pedig nagyon fontos a szív és érrendszeri betegségben szenvedők esetében. A nordic walking számukra is biztonságos és hatékony megoldást jelenthet, ha rendszeres testmozgást keresnek.
  4. A „Rehabilitációról szívbetegeknek” című kiadvány 31. oldalán is említést tesznek a nordic walking kedvező hatásáról, és a 29-43. oldalon hasznos tanácsokkal látnak el a megfelelő testmozgás tudnivalóiról 

Fontos azonban kiemelnünk, hogy egy betegséget sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani, és ez a szív és érrendszeri betegségekre különösen igaz. A betegség megelőzésére sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük az egészséges embereknek. Az edzésekre fordított idő sokszorosan megtérül akkor, amikor egy betegség nem alakul ki és nem rabolja az időnket. Egy edzett ember sokkal kisebb kockázattal betegszik meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint az, aki elhanyagolja a fizikumát.

A kutatások eredményei világszerte igazolják, hogy az érrendszeri problémákat nagyban csökkenti, és az esetek számottevő részében teljesen meg is szünteti a rendszeres testmozgás.

A nordic walking ajánlott szív- és érrendszeri betegségben szenvedők részére mert:

  • a terhelés fokozatosan növelhető, és ennek köszönhetően az egyre jobb egészségi állapotban folyamatosan az igényeiknek és a javuló kondíciónak megfelelő mozgásmennyiséget lehet végezni.
  • a nordic walking kalóriafelhasználása 20-25%-kal magasabb, mint a gyaloglásé, amit a botok használatának köszönhetünk, hiszen a botok használatával támogatott járás során a test izmainak 90%-a végez aktív munkát, teljesen átmozgatva a testet. Túl azon, hogy a bothasználat során a felsőtestet is átmozgatjuk, a botok biztonságérzetet adnak szédülés, vérnyomás ingadozás esetén is.
  • A nordic walking segít a testtömeg csökkentésben, így hozzájárul a túlsúly megszüntetéséhez, ami a szív és érrendszeri betegségek egyik kiváltó oka. A rendszeresen végzett kitartó, aktív mozgással és az életmódváltással akár jelentősen lecsökkenthető a testsúly.
  • az edzésmunka hatására az anyagcserefolyamatok is felgyorsulnak, intenzívebb a méregtelenítés.
  • nagyon fontos, hogy a szív és érrendszeri betegek a sportolást mindig orvosi ellenőrzés mellett és szakképzett edző irányításával végezzék. Az edzőnek ismernie kell a szedett gyógyszerek fajtáit és mennyiségét, hogy ennek megfelelően tudja majd elkészíteni az egyénre szabott ideális edzéstervet.

Lepd meg barátaidat, családtagjaidat
egy Nordic Walking ajándékkártyával!

További bejegyzések...

Ismerd a tested! Nordicozz felelősen a kánikulában

Ismerd a tested! Nordicozz felelősen a kánikulában

Fordítsunk kellő figyelmet, hogy megelőzzük a rosszulléteket, szédüléssel járó baleseteket. Ne most akarjunk rekordot dönteni!
Az ülőmunka káros hatásainak enyhítése nordic walkinggal

Az ülőmunka káros hatásainak enyhítése nordic walkinggal

Az ülőmunkát végzők számára nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás és a nordic walking különösen jó választás számukra, mert sokrétű megoldást jelent…
Nordic walkinggal az aktív időskorért

Nordic walkinggal az aktív időskorért

Minél több idő telik el mozgásszegény életmóddal, annál látványosabb a testi funkciók visszaépülése. Az az izom, amelyet nem használunk, elveszíti…
Nordic walkinggal a csontritkulás ellen

Nordic walkinggal a csontritkulás ellen

Mivel a csontritkulás tulajdonképpen a csontok elgyengülését jelenti, fő célunk, hogy ez ellen dolgozzunk és megerősítsük a csontokat. A legjobb…