fbpx

Az ülőmunka káros hatásainak enyhítése nordic walkinggal

A karosszékből álljanak most fel!

Először is nézzük meg mi is a probléma az ülőmunkával:

  • ülés közben a láb izmait nem használjuk, a medence izmai rövidülésben vannak,
  • a vállöv izmai megfeszülnek a monoton terheléstől, elsősorban a felső háti szakaszon és a nyakban okozva izomgörcsöt, fájdalmat,
  • a hasi szervek összenyomódnak, a has izomzata renyhül, a mellkasüreg összeszűkül,
  • a mozgásszervi ártalmakon túl pedig az idegrendszer is nyomás alatt van a folyamatos koncentráció miatt.

Az ülőmunka okozta fizikai és szellemi stressz enyhítésére mindenképpen szükség van. A nordic walking komplex megoldást kínál valamennyi problémára egyidejűleg.

A természetben, friss levegőn végzett mozgás jó hatással van az idegrendszerre, a légzőrendszerre és az immunrendszerre is és természetesen a mozgásrendszerre is.

Nordic walkingozás közben az előrehaladást speciális botok segítik, melyek helyes használata aktiválja a felsőtest izomzatát: átmozgatja a vállak, hát, karok izmait, ezáltal a nyakban és vállban javul a vérkeringés, mozgékonyabbá válnak az ízületek, így csökken a feszültség és enyhülnek a görcsök. A technika helyes alkalmazása során a lapockák lentebb ereszkednek, így a mellkasüreg tágassága nő, a légzés könnyebbé és teljesebbé válik. A gyaloglás révén pedig a láb izmainak edzése is megtörténik. A NW a test izmainak mintegy 90%-át megmozgatja, nagyon komplex mozgásforma.

A nordic walkingot olyan testtartásban végezzük, amilyenre mindig is szükségünk van, de a kialakult rossz szokások egy helytelen testtartási sémát rögzítettek. A nordic walking rendszeres gyakorlása révén a testet rávezetjük arra, hogyan tud visszatérni az optimális működéshez. Egy idő után megszokottá válik a helyes testtartás, és szép lassan a mindennapok során is alkalmazni fogjuk. Ez a mozgás eleinte csak ellensúlyozza a rossz testtartás hátrányait, később pedig szokássá válik a helyes testtartás és a vele járó jó közérzet.

Az intenzív sporttevékenység nemcsak a mozgásrendszerre van jóhatással, hanem az emésztőrendszerre is: a bélperisztartika fokozódása illetve az anyagcsere gyorsulása révén.

A mozgás segítségével elégnek a stressz hormonok (pl adrenalin), így a nap közben felhalmozódott stressz nem tartja készenléti állapotban a testet feleslegesen, teret enged a pihenésnek. Mozgás során endorfin szabadul fel, ami hozzájárul a jó közérzethez és fájdalomcsillapító hatása is van.

Az ülőmunkát végzők számára nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás és a nordic walking különösen jó választás számukra, mert sokrétű megoldást jelent az ülés okozta fizikai és pszichés stresszre.

Lepd meg barátaidat, családtagjaidat
egy Nordic Walking ajándékkártyával!

További bejegyzések...

Ismerd a tested! Nordicozz felelősen a kánikulában

Ismerd a tested! Nordicozz felelősen a kánikulában

Fordítsunk kellő figyelmet, hogy megelőzzük a rosszulléteket, szédüléssel járó baleseteket. Ne most akarjunk rekordot dönteni!
Nordic walkinggal az aktív időskorért

Nordic walkinggal az aktív időskorért

Minél több idő telik el mozgásszegény életmóddal, annál látványosabb a testi funkciók visszaépülése. Az az izom, amelyet nem használunk, elveszíti…
Nordic walkinggal a csontritkulás ellen

Nordic walkinggal a csontritkulás ellen

Mivel a csontritkulás tulajdonképpen a csontok elgyengülését jelenti, fő célunk, hogy ez ellen dolgozzunk és megerősítsük a csontokat. A legjobb…
Hogyan segít a nordic walking a rehabilitációban?

Hogyan segít a nordic walking a rehabilitációban?

Mivel a nordic walking gyakorlása közben a test izmainak 90 %-át átmozgatjuk, így az izomrendszernek lehetősége van újra megerősödni, az…