fbpx

KISMAMA NORDIC WALKING

kismama nordic walking

Az erőnlét megőrzése várandósság idején is létszükséglet

Várandósság idején a nők teste megváltozik: eltolódik statikája (fokozódik az alsó háti szakasz terhelése), a hasizmok megnyúlnak, a hasüregi szervek átrendeződnek, a keringés is megváltozik, akárcsak az érzékszervek érzékenysége, ezen túl pedig hangulati ingadozásokra is számítani lehet.  

A testmozgás ebben az időszakban is elengedhetetlen, hiszen a szülés fokozott fizikai igénybevételt jelent a nő számára. Szükséges, hogy ne veszítsen az erőnlétéből a várandósság idején. Fontos azonban, hogy a választott mozgás igazodjon a kialakult sajátos helyzethez: kímélje az ízületeket, legyen lehetőség a terhelés mértékének megválasztásához, és legyen biztonsággal végezhető a testmozgás.  

Sok nőgyógyász lebeszéli a kismamákat a sportról: legyen szó akár a szülés előtti akár a szülés utáni időszakról. Egyedül a kismamatornát javasolják számukra, ami célirányosan a szülésre felkészítő mozgásforma, de nagy hátránya hogy legtöbbször zárt helyiségben végzik a gyakorlatokat. Most azokhoz a kismamákhoz szeretnénk szólni, akiket a sétálástól, gyaloglástól nem tiltott el az orvosuk. 

Az ő figyelmükbe szeretnénk ajánlani a nordic walkingot, ami több és jobb, mint a gyaloglás. Több, mert a felső test izmait is átmozgatja, és jobb, mert a helyesen végzett technika és a speciális sportbotokkal történő haladás tehermentesíti az ízületeket. A nordic walkingot természetben (rendszerint erdőben) végzzük, ami jó hatással van a légzőrendszerre és az idegrendszerre is. A szabad levegőn végzett mozgás érezhetően növeli a tüdő légkapacitását és nyugtatóan is hat: az erdő illata, a madarak hangja, a jó levegő –mind hozzájárul a jó közérzethez, ami kihat a születendő gyermek közérzetére is. A testileg és lelkileg kiegyensúlyozott kismama vidám, boldog és erővel telt, ami azért is fontos, mert a születendő gyermek számára ő az egyetlen kapcsolat a külvilággal. Amit az anya testére-lelkére jó hatással van, az a gyermeket is támogatja. A szülés előtti testmozgás jótékony hatásait nemcsak a várandósság idején illetve a szülés alatt érzékeli a sportoló kismama, hanem a szülés utáni regenerálódás gyorsabb és zökkenőmentesebb. 

A kismamák számára különösen fontos, hogy képzett, hozzáértő szakembertől sajátítsák el a helyes nordic walking technikát. A jó oktató fel tudja hívni figyelmüket az esetleges mozgáshibákra, a kerülendő mozdulatokra, és meg tudja határozni a jótékony hatással bíró edzésintenzitást: a kismamáknak fokozottan oda kell figyelniük a megfelelő pulzustartományban való sportolásra. 

Szülés után –a gyermekágy leteltével- a szoptatás ideje alatt is végezhető a nordic walkig. 

Összegezve a nordic walking azért ajánlható a kismamák részére, mert: 

 • ameddig a gyaloglás nem ellenjavalt, addig a nordic walking is végezhető. 
 • a botok használata biztonságot nyújt sportolás közben: segít elkerülni az esetleges egyensúlyvesztésből eredő eséseket. 
 • mindenki maga választja ki a terhelés mértékét, az egyéni edzettségéhez, aktuális fizikai állapotához igazodva (a táv hosszúsága, a gyaloglás sebessége, a választott technika). 
 • NW során a felsőtest aktív izommunkát végez, ezáltal segít oldani a vállöv merevségét 
 • segíti a has növekedésével fokozódó hát-, derék és vállfájdalmak csökkentését, és segít oldani az egyre nehézkesebb testhelyzetek (ülés, alvás) okozta húzódásokat, görcsöket 
 • az intenzív testmozgás hatására fokozódik az anya vérkeringése, ezáltal javul a baba szervezetének vér- és oxigénellátása, 
 • szinten tartja a vérnyomást és a vércukor szintet,
 • jótékony hatása van a vizesedő lábakra 
 • segít a jó lelkiállapot fenntartásában,  
 • a kismamák együtt sportolhatnak barátaikkal, családtagjaikkal, eközben megbeszélhetik élményeiket, tapasztalataikat egymással, és nem kell kirekesztettnek érezniük magukat  
 • a nordic walking lehetőséget ad arra is, hogy új barátokat szerezzenek a kismamák, kismama-csoportokban együtt beszélgethessenek tapasztalataikról, gondolataikról. 

 

Az edzőről

Weisz-Kovács Andrea (Andi) vagyok, pre- és posztnatális edzésekre specializálódott sportedző, 3 gyermek édesanyja, versenysport múlttal.

Saját hasamon tapasztaltam, hogy mennyire fontos a szülés utáni regeneráció, a mélyizmok aktiválása, a saját testünk megfelelő, biztonságos karbantartása.

A Kangatraining mellett az RTM hivatalos oktatójaként és kismama és babahordozós Nordic walking órákon is nagy szeretettel várom a mozogni vágyó Anyukákat!

A mosoly mindig garantált! 😉

 
Andi babahordozós nordic walking

Tudnivalók a részvételhez

Időtartam: 

Ár:

Mire lesz szükséged?
-víz (hátizsákban, hogy a kezeid szabadon legyenek)
-kényelmes, teljes testet fedő ruházat, amiben akár a földre is le tudsz ülni
-kényelmes sport/túracipő, időjárástól függően lehetőség szerint vízálló

Aktuális időpontok: figyeld a Nordic Walking Debrecen Facebook oldalán az eseményeket