fbpx

GYAKORI KÉRDÉSEK
ÉS VÁLASZOK

Amikor még sosem nordikoztunk, először érdemes az alapoktatásra beiratkoznunk, hogy a nordic walking tréner először megmutassa, és elmagyarázza, hogyan kell használni a botokat. Ideális esetben olyan helyen tanuljuk meg a nordic walking technikát, ahol a tréner biztosítja a megfelelő botokat a technika elsajátításához. Ha azt kéri, hogy saját bottal érkezzünk, inkább másik oktatót keressünk, és ne a botokat szaladjunk megvásárolni.

A bot kiválasztása, amit évekig használunk, nagyon nagy körültekintést igényel. Az alapoktatáson először ízeire szedjük a nw. technikát. Minden testrészünkre rávezető gyakorlatokat végzünk, ami segít a megfelelő  bot méretének kiválasztásában, a botok mérete 2,5 centiméterenként váltakozik. Az interneten rengeteg táblázatot találhatunk ahol bizonyos szorzó segítségével meghatározható a bot mérete. 

Tudnunk kell, hogy ezek a táblázatok iránymutatóak lehetnek de semmiképp nem szabad csak erre hagyatkozni. Miért? mert nem vagyunk lego fröccsentett bábuk, más más arányokkal rendelkezünk, mindenkinek más az alkata, mozgáskoordinációja, egészségi állapota. Anyagösszetételüknél fogva lehetnek: alumínium, carbon- üvegszál ötvözet.  A botok  mérete és anyagösszetétele függ attól is, hogy milyen technikákat szeretnénk alkalmazni.  

Ha nálam végzed el az alapoktatás, lehetőséged lesz kipróbálni a különböző méretű és anyagösszetételű botokat, hogy a legmegfelelőbbet kiválasszuk. 

Fontos szempont! Ahhoz, hogy a 660 izmunk több mint 90% át átmozgassuk, feltétlenül fontos a megfelelő bot kiválasztása. Hihetetlen, de az oktatás végére a tanulók legalább nyolcvan százaléka érzékeli, hogy 2,5 centivel esetleg kisebb vagy nagyobb botra van szüksége. 

NEM! És itt nem arról van szó, hogy az egyik jobb mint a másik, hanem más funkciót tölt be a két bot használata. 

 A  túra bot hegyi terepen vagy emelkedőn használjuk, ami támaszt nyújt felfelé mászáshoz, megakadályozza a csúszást lefelé mászás közben, lényegesen nehezebb, más a kialakítása és teljesen eltér a hurokszerű pántja. Teleszkópos csőrendszer jellemzi. 

A nordic walking botok segítik az előrehaladást speciálisan úgy alakítják ki, hogy a felsőtest izmait terheljük és a láb ízületeinek terhelését csökkentsük. A nordic walking botoknak speciális beépített ütközéscsillapító rendszere van.  Ideális esetben egy csőből álló kialakítás, nem ajánljuk a teleszkópos botokat. Több alkatrészből áll, ezért ki kotyogósodhat, nehezebb és ezáltal elmaradhat a tökéletes technika kivitelezése. A nordic walking botok „ lelke” a pánt rész ami segíti a helyes botvezetésben.  

Szinte azt mondhatjuk, nincs korhatár a nordic walkingot illetően. Gyerekeknek kb. 8-9 éves kortól ajánlott, örömmel gyalogolnak szüleik, nagyszüleik mellett.  Felnőttek számára nincs felső korhatár, fogyókúrás céllal, általános állóképesség javítására, edzettség megszerzésére, szinten tartására ajánljuk. Emellett anyagcsere betegségek esetén is ideális mozgásforma, illetve kismamáknak terhesség alatt és után, teljesen egészségeseknek és mozgásukban valamennyire korlátozottaknak egyaránt kiváló.

A nordic walking testünk izmainak 90%-át megmozgatja, elősegíti a zsírégetést, és a szabad levegőn, közösségben való mozgás hozzájárul közérzetünk javításához. A botok szakszerű(!) használata esetén kíméljük ízületeinket, így tehermentesül a sokak számára problémás terület, a térd. A felsőtestre kerül át a terhelés egy része, dinamikus mozgásba hozva a karokat, hátizmokat egyaránt. A terhelést tovább csökkentik a botok, vibrációjuk révén a földbe vezetve azt. Mindehhez feltétlenül szükség van a megfelelő technikára, a helyes talajfogásra, és a lökő-toló mozdulatokra.

A megfelelő méretű botok kiválasztása után ez a következő lényeges dolog, amire figyelnünk kell. A cipő esetén fontos, hogy ne terem vagy futócipőt válasszunk, hanem terepre kialakított, barázdált talpú cipőt, mely kevésbé csúszik, enyhén merev a talpa. Legyen vízhatlan, az orr és a sarok résznél enyhén kerekített ami segít a speciális „guruló” lépés alkalmazásában. 

A ruházatunk esetén arra figyeljünk, hogy ne pamut öltözéket válasszunk, mert az magában tartja a nedvességet, ezzel megnövelve a megfázás kockázatát. Válassz légáteresztő, jól szellőző ruházatot. Ha kényelmes az öltözeted képes leszel a legoptimálisabb mozgástartományban végezni a gyakorlatot. Főleg télen, hűvösebb időben mielőtt elindulunk gyalogolni, edzeni, figyeljünk rá, hogy inkább kicsit fázzunk mert a nordikozás során ez lesz a megfelelő öltözet. Sportolás közben valószínűleg melegünk lesz, ezért inkább mindig kicsit alulöltözöttek legyünk az elején, hűvösebb időben tartsunk magunknál egy pulóvert, amit a végén fel tudunk venni. 

Túráinkra a nordic walking oktatás elvégzése nélkül is lehet jelentkezni, a részvételnek nem feltétele az alapképzés elvégzése.

Körülbelül 2 órát szánj az edzésekre, 10 perc bemelegítés és 10 perc nyújtással együtt.

Bemelegítés: Viszonylag kicsi a sérülésveszély, de akkor is kötelező a bemelegítés!
Célja: anyagcsere serkentése, nő a testhőmérséklet, élénkebb lesz a vérkeringés, az igénybe veendő izmok is kellő hőmérsékletre melegednek. Az egész test felkészül az előtte álló terhelésre. Ezáltal csökken a sérülés veszélye, az izomszakadás, vagy izomláz veszélye. Növekszik a fizikai teljesítőképesség. Két szakasz: bemozgatás és nyújtás. – a bemozgatás aktiválja a vérkeringést – a nyújtás mozgékonnyá tesz, valamint növeli az izomzat teljesítőképességét. 

Edzés alatt a távolság és a terhelés intenzitása mindig az adott egyén egészségi állapotától és edzettségtől függ. 

A megtett távolság szabadon választható, 5-10 km es a táv. Akik újak és most kezdik az edzéseket a fokozatosság elvét mindig tartsák be. A nordic walking a 25 technikájával alkalmas különböző intenzitású edzésekre.  Mindenki a saját céljának és képességének megfelelően válasszon programot. 

  • zsírégető és alakformaló kardio-edzés
  • személyre szabott fogyókurás program
  • állóképesség és teljesítménynövelő kardio-edzés, akár sportolóknak is keresztedzés lehet.  
  • izületkimelő kardio-edzés idősebbeknek.

Levezetés: Gyorsítja a regenerációt, megelőzi az izomlázat és a későbbi sérüléseket. A nyújtás időtartama a megelőző edzés intenzitásától és időtartamától függ. A leginkább terhelt izomcsoportokat kell nyújtani, úgy hogy 20-30 másodperccel hosszabb ideig, mint a bemelegítésnél. Ismétlésszám: 2! Az izomzatot még egy kis rázással is ellazíthatjuk. Különösen a lábizomzatot érdemes így ellazítani.