fbpx

JÓGA

Edzés utáni JÓGA NYÚJTÓGYAKORLAT

dr. Csekk Adrienn, nemzetközi jógaoktató vezetésével

Kedves nordic-walking és jóga iránt érdeklődők!

Bene Máté gerincspecialista, fizioterapeuta, gyógytornász, több évnyi jógaoktatói múlttal rendelkező szakember jegyzete alapján:

„… A test az egyenetlen talajon járásra való, ez a tevékenység aktiválja azokat a feltétlen reflexeket, amelyek folyamatos, összehangolt és megfelelő munkára késztetik a fűző izmait, a láb boltozatait és a gerinc görbületeit. Ezek olyanok, mint az immunrendszernek a vitamin, nélkülük nincs egészséges gerinc, ezért képtelenség a gerinc egészségének a megőrzése folyamatosan egy irodában vagy autóban ülve. Ha teljes egészséget szeretnél, akkor az ülő pozíciók korrekciója mellett szükség van a rendszeres egyenetlen talajon járásra is…. „

A jó hír, hogy a nordic-walkinggal, túrázással, gyaloglással az utóbbi feltétel teljesül. Az ülőmunka, a járművezetés pozícióinak kompenzálására pedig kiválóan alkalmas a jóga 2020 őszétől újszerű és egyben nagyszerű gyakorlást végzünk Kőrösi Judit egyesületi elnökkel és a Nordic Walking Debrecen Sportegyesület lelkes csapatával a pénteki edzések után, a gyönyörű Nagyerdőn.

A nyújtás eme formájánál a nordic – walking botok kvázi segédeszközként szolgálnak, mely által segítik a gyakorló számára az egyensúly megtalálását, a koordinációt, a stabilitás megőrzését, az egyes ászanák kitartását a jógagyakorlatok végzése közben. Különösen a senior korosztály számára biztonságosabbá, elérhetőbbé teszik a gyakorlást. A néhány perces ráhangolódás, illetve relaxáció pedig az „i” – re a pont. Ezeket „az ászanák és a légzőgyakorlatok hatásainak mélyítésére és harmonizálására alkalmazzuk. Mialatt ellazul a test és az elme, a szervezetben sokkal hatékonyabban zajlanak az egyes élettani és energetikai folyamatok, segítve az összhatás hatékony kiteljesedését”
(Medvegy Gergely vaisnava jógamester).

dr. Csekk Adrienn
Hatha- és senior-jóga oktató