fbpx

Nordic walkinggal a csontritkulás ellen

A csontritkulás észrevétlenül, fájdalommentesen alakul ki: gyengíti az ember csontjait. A korábban életerős, robusztus csontok fokozatosan elvékonyodnak, belsejük lágy és szivacsos lesz, emiatt könnyebben és gyakrabban törhetnek.

Idősebb korban, főleg nőket érintő probléma. Leggyakrabban változó kor után jelentkezik, mivel a nemi hormonok termelése megváltozik a szervezetben ezáltal a csontépítő sejtek száma csökken.

A legjobb megelőzési mód: a kalciumban és D-vitaminban gazdag étkezés mellett a rendszeres testmozgás a szabadban. A rendszeres edzés növeli a csontok sűrűségét, így hozzájárul a csontritkulás megakadályozásához.

Mivel a csontritkulás tulajdonképpen a csontok elgyengülését jelenti, fő célunk, hogy ez ellen dolgozzunk és megerősítsük a csontokat. Azok a sportok a leghatékonyabb szövetségeseink ebben a küzdelemben, melyek gyakorlása során a gravitáció ellen kell dolgozni az izmoknak.

Miért a nodic walkingot válasszuk a csontritkulás ellen?

  • Gyaloglás alapú: folyamatos mozgásban tartja az egész testet, minden lépésnél a gravitáció ellen dolgoznak a lábizmok.
  • Erősíti az izomzatot, rugalmassá teszi az ízületeket, és emellett a csonterőt is növeli.
  • A nordic walking szakszerű kivitelezéséhez elengedhetetlen a helyes testtartás, ami megerősíti a gerincoszlopot.
  • Idős korban is könnyen végezhető: mert a botok használata révén az ízületek terhelése kisebb, és a botok stabilitást is adnak.
  • A test izmainak 90%-át megmozgatja, beleértve a felsőtest izmait, a csuklót és a bokát is, melyek csontritkulás esetén a veszélynek elsődlegesen kitett területek.

Mint minden betegség esetén, itt is érdemes szakorvos véleményét kikérni a nordic walking alapoktatás előtt és aztán irány az erdő!

Lepd meg barátaidat, családtagjaidat
egy Nordic Walking ajándékkártyával!

További bejegyzések...

Ismerd a tested! Nordicozz felelősen a kánikulában

Ismerd a tested! Nordicozz felelősen a kánikulában

Fordítsunk kellő figyelmet, hogy megelőzzük a rosszulléteket, szédüléssel járó baleseteket. Ne most akarjunk rekordot dönteni!
Az ülőmunka káros hatásainak enyhítése nordic walkinggal

Az ülőmunka káros hatásainak enyhítése nordic walkinggal

Az ülőmunkát végzők számára nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás és a nordic walking különösen jó választás számukra, mert sokrétű megoldást jelent…
Nordic walkinggal az aktív időskorért

Nordic walkinggal az aktív időskorért

Minél több idő telik el mozgásszegény életmóddal, annál látványosabb a testi funkciók visszaépülése. Az az izom, amelyet nem használunk, elveszíti…
Hogyan segít a nordic walking a rehabilitációban?

Hogyan segít a nordic walking a rehabilitációban?

Mivel a nordic walking gyakorlása közben a test izmainak 90 %-át átmozgatjuk, így az izomrendszernek lehetősége van újra megerősödni, az…