fbpx

Hogyan segít a nordic walking a rehabilitációban?

A nordic walking sportág születésekor a cél az volt, hogy a sífutók szárazföldi edzésit biztosítani tudják. A technika kidolgozásában azonban részt vettek gyógytornászok is, biztosítva azt, hogy a sportolók mozgásrendszere ne sérüljön edzés közben. Innen pedig már csak egy lépés az, hogy ne csak az élsportolók használják, hanem bárki által elérhetővé váljon. Hamar meglátták benne a lehetőséget a rehabilitációban dolgozó szakemberek, hiszen, ha valakinek a mozgása támogatásához botra van szüksége, akkor nordic walking botokat használva sokkal természetesebb mozgás lehetősége nyílik meg előtte, mintha féloldalasan botra támaszkodva mozogna.

Mivel a nordic walking gyakorlása közben a test izmainak 90 %-át átmozgatjuk, így az izomrendszernek lehetősége van újra megerősödni, az ízületek tehermentessé válnak. Skandináviában, a sportág őshazájában terápiás célokra is használják. Ahogyan világszerte terjed ez a sportág, úgy egyre szélesebb körben használják a rehabilitációban is. Magyarországon is sok orvos, gyógytornász ajánlja betegeinek, hogy ismerkedjen meg a nordic walkinggal, hiszen jelentős mértékű támogatás érhető el a gyógyulás során.

Miért ajánlott a nordic walking a rehabilitációban?

  • a nordic walking botok használatával segítjük a biztonságos, stabil járást kialakulását, elkerülhetjük az eséseket. A botok használata tehermentesíti az ízületeket: a boka-, térd-, és csípőízületeket, így nagy segítséget jelent az ilyen jellegű sérülések rehabilitációjában.
  • Nordic walking edzések alatt a terhelést mindig a fizikai állapotunknak megfelelően választhatjuk meg. A spektrum nagyon széles: néhány fájdalommentes lépés megtételétől a könnyed sétán át, a fizikai állóképességet igénylő edzésig bármit választhatunk. 25 nordic walking technika áll rendelkezésre ahhoz, hogy a terápia mindig az egyéni igényekhez és fizikai állapothoz igazodjon; legyen szó tehermentes átmozgatásról vagy éppen a fizikai aktivitás visszanyeréséről.
  • Az alaptechnika gyakorlásakor a végtagok a törzs mellett mozognak, a test nem csavarodik: nincs rotációs elmozdulás ízületekben – ez a mozgás igen egészséges a testnek.
  • A helyesen kivitelezett nordic walking technika a test izmainak 90%-át átmozgatja, ezáltal javítja a vérkeringést, a sérült vagy operált terület vér- és oxigénellátását, anyagcseréjét, így segítve és gyorsítva gyógyulást.
  • A nordic walking nemcsak mozgásszervi betegségek esetében ajánlható, hanem szív- és érrendszeri betegségek vagy tüdőbetegségek esetében is jótékony hatású, illetve a csontritkulás megelőzésében és terápiájában, továbbá a Parkinson-kór elleni küzdelemben is jó eredmények érhetők el.
  • mint minden testedzés során, a NW gyakorlásakor is fontos a szakorvossal, gyógytornásszal való konzultáció.

Amikor rehabilitációban alkalmazzuk a nordic walkingot figyelemmel kell lenni az egyes technikák élettani hatásaira, és a gyógyulási foknak megfelelően kell terepet választani.

Lepd meg barátaidat, családtagjaidat
egy Nordic Walking ajándékkártyával!

További bejegyzések...

Ismerd a tested! Nordicozz felelősen a kánikulában

Ismerd a tested! Nordicozz felelősen a kánikulában

Fordítsunk kellő figyelmet, hogy megelőzzük a rosszulléteket, szédüléssel járó baleseteket. Ne most akarjunk rekordot dönteni!
Az ülőmunka káros hatásainak enyhítése nordic walkinggal

Az ülőmunka káros hatásainak enyhítése nordic walkinggal

Az ülőmunkát végzők számára nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás és a nordic walking különösen jó választás számukra, mert sokrétű megoldást jelent…
Nordic walkinggal az aktív időskorért

Nordic walkinggal az aktív időskorért

Minél több idő telik el mozgásszegény életmóddal, annál látványosabb a testi funkciók visszaépülése. Az az izom, amelyet nem használunk, elveszíti…
Nordic walkinggal a csontritkulás ellen

Nordic walkinggal a csontritkulás ellen

Mivel a csontritkulás tulajdonképpen a csontok elgyengülését jelenti, fő célunk, hogy ez ellen dolgozzunk és megerősítsük a csontokat. A legjobb…