fbpx

Nordic walkinggal a mentális egészségért 

A kiegyensúlyozott életvitelhez nemcsak testmozgásra és minőségi táplálkozásra van szükségünk, ami a fizikai test egészségét biztosítja, hanem mentális egészségünk ápolására is. 

Mentális nehézségekkel szinte minden ember találkozik kisebb-nagyobb mértékben vagy időszakosan az élete folyamamán. Mondhatni része az életünknek, de ez nem jelenti azt, hogy helye is lenne ott. Szükséges róla beszélni, keresni és megtalálni a megoldást. 

Nem kell, hogy mindennapjaink kísérője legyen az alvászavar, depresszió, szorongás, koncentrációs nehézségek, kényszeresség, memóriazavar, vagy személyiségzavarok. Számos lehetőség van különféle terápiákon keresztül ezek okainak feltárására és gyógyítására. 

A terápiák remek kiegészítője lehet a nordic walking, illetve enyhébb problémák esetén hatékony megoldása, szerencsés esetben pedig a mentális nehézségek kiváló megelőzője.  

A helyes nordic walking technika elsajátítása során a kivitelezésre irányuló figyelemnek köszönhetően a jelenben kell lennünk: teljes lényünkkel az összehangolt mozgásra koncentrálni, így megszűnnek a külvilágból ránk zúduló stresszreakciókat kiváltó tényezők és az idegrendszerünk kizökken az üss vagy fuss üzemmódból, helyette a test mozgásán keresztül az agyunk megkapja az engedélyt, hogy biztonságban érezzük magunkat. 

Mindezt erősíti a közeg: az erdő, a természet közelsége, ami önmagában is nyugalmat áraszt és támogatja a szervezet endorfin termelését, ami hozzájárul a jó közérzethez.  

Hogyan segíthet a nordic walking mentális betegségek leküzdésében?  

Fejleszti a koncentrációs képességet: a test izomzatának 90%-át aktiválja, komplex mozgásforma, összpontosítást igényel. 

Összehangolja a jobb és bal agyfélteke működését: az ellentétes kar-láb munka révén. 

Endorfint termel: a mozgás során boldogsághormonok szabadulnak fel. 

Kitisztulnak a gondolataink, nyugalmat érzünk: a szabadban végzett mozgásnak köszönhetően. 

Érzelmi blokkok oldódhatnak fel: a technikák elsajátítása után, amikor a mozgás automatikussá válikfelszabadultságot érezhetünk a mozgás során. 

Új élmények, nézőpontok: a közösség ereje és támogatása által.  

Mentális egészség nélkül nincs teljes egészség. A fizikai testünk karbantartása az egészségtorta egy szelete. A lélek és szellem ápolása pedig további szeletek ebből a tortából.  
A nordic walking egy olyan mozgásforma, amivel a teljes egészség támogatására lehetőség nyílik. 

Gyere, és nordicozz velünk a teljes egészség megtapasztalásáért és megőrzéséért! 

Lepd meg barátaidat, családtagjaidat
egy Nordic Walking ajándékkártyával!

További bejegyzések...

Ruházat, edzés télen

Ruházat, edzés télen

TÉVHIT, hogy a hideg tönkreteszi az ízületeinket és mindenképp megfázáshoz vezet. A rendszeres, szabadtéri sportolást szerencsére nem kell mellőznünk a…
Mozgásszervi betegségek esetén végezzünk rendszeresen természetes mozgásformát

Mozgásszervi betegségek esetén végezzünk rendszeresen természetes mozgásformát

Abban az esetben is érdemes fokozatosan beilleszteni vagy visszailleszteni a rendszeres testmozgást az életünkbe, ha valamilyen fájdalmat érzünk, hiszen sok…
A megfelelő tempó nordic walkingozáshoz

A megfelelő tempó nordic walkingozáshoz

A te választásod jó választás, ha összhangban van a saját igényeiddel és szükségleteiddel. Figyelj a tested üzeneteire: a pulzusodra, a…
Középiskolai önkéntes szolgálati lehetőség a Nordic Walking Debrecen Sportegyesületben

Középiskolai önkéntes szolgálati lehetőség a Nordic Walking Debrecen Sportegyesületben

Ha szereted a természetet, vegyél részt a Nordic Walking Debrecen Sportegyesület munkájában önkéntesként!