fbpx

Mozgásszervi betegségek esetén végezzünk rendszeresen természetes mozgásformát

Sokféle körülmény hatására sérülhet a mozgásrendszer: 

  • munkahelyi ártalom – statikus terhelés 
  • sportsérülés – a megfelelő izomtömeg hiányából fakadó terhelések okozta sérülés 
  • baleset – traumatikus sérülés 
  • betegség – pl. genetikai ártalom, meszesedés.  

Ilyenkor hajlamosak vagyunk elzárkózni a mozgás elől, pedig a mozgásrendszer épségének megőrzése vagy helyreállítása érdekében szükség van a rendszeres testmozgásra. Mindig ügyelni kell arra, hogy az egészségi állapotunknak, életkorunknak és edzettségünknek megfelelő mozgásprogramot állítsunk össze, ami megfelelő terhelést biztosít a test számára, de nem terheli túl. Emellett nagyon fontos a megfelelő bemelegítés a terhelés előtt, utána pedig a nyújtás. 

Egyre több orvosi szakvéleményt olvashatunk arról, hogy fontos és szükséges a megfelelő mozgás. Abban az esetben is érdemes fokozatosan beilleszteni vagy visszailleszteni a rendszeres testmozgást az életünkbe, ha valamilyen fájdalmat érzünk, hiszen sok esetben a mozgás az, ami elvezet minket a fájdalommentességhez az izmok megerősödése révén. 

 Ha egy izmot nem használunk, akkor veszít az erejéből, így az általa mozgatott ízület túlterhelődik. Minél kevesebbet mozog egy izom, annál gyengébbé és rugalmatlanabbá válik, és a mozgástartománya is beszűkül, így az ízületben fájdalom jelentkezik és romlik az életminőség. 

A nordic walking olyan sportolási alternatívát kínál, ahol mozgás közben az ízületek megfelelő pozíciója miatt a legkisebb terhelés éri az ízületeket, továbbá a botok helyes használata is segíti a könnyed mozgást. 

  • A nordic walking alapmozdulata a séta, ami egy természetes mozgásforma, így nem terheli túl a csípő- és térdízületet, hanem az élettani terhelés mellett biztosítja a testedzést, ezért akár csípőprotézissel is végezhető sporttevékenység.  
  • A test izmainak 90%-át mozgásba hozza, ezzel hozzájárulva a fájós ízület körüli izmok megerősítéséhez, ami által az ízületek is rugalmasabbá válnak. 
  • A helyes bothasználat a felsőtest izmait is aktiválja, növeli a vállízület mozgásterjedelmét.  
  • Nordic walking során magunk határozhatjuk meg a terhelést és az intenzitást aktuális állapotunknak megfelelően. Ami minden sporttevékenységre igaz, az a nordic walkingnál is érvényes szabály: figyeljünk és hallgassunk a testünkre, jelezni fogja mi esik jól neki és hol vannak a határai. 
  • Mozgásszervi problémák esetén különösen fontos, hogy szakoktatótól tanuljuk meg a pontos technikát és szervezett edzések keretében bemelegítéssel és nyújtással keretbe foglalt edzést végezzünk. 

Lepd meg barátaidat, családtagjaidat
egy Nordic Walking ajándékkártyával!

További bejegyzések...

Ismerd a tested! Nordicozz felelősen a kánikulában

Ismerd a tested! Nordicozz felelősen a kánikulában

Fordítsunk kellő figyelmet, hogy megelőzzük a rosszulléteket, szédüléssel járó baleseteket. Ne most akarjunk rekordot dönteni!
Az ülőmunka káros hatásainak enyhítése nordic walkinggal

Az ülőmunka káros hatásainak enyhítése nordic walkinggal

Az ülőmunkát végzők számára nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás és a nordic walking különösen jó választás számukra, mert sokrétű megoldást jelent…
Nordic walkinggal az aktív időskorért

Nordic walkinggal az aktív időskorért

Minél több idő telik el mozgásszegény életmóddal, annál látványosabb a testi funkciók visszaépülése. Az az izom, amelyet nem használunk, elveszíti…
Nordic walkinggal a csontritkulás ellen

Nordic walkinggal a csontritkulás ellen

Mivel a csontritkulás tulajdonképpen a csontok elgyengülését jelenti, fő célunk, hogy ez ellen dolgozzunk és megerősítsük a csontokat. A legjobb…