fbpx

Mozgásszervi betegségek esetén végezzünk rendszeresen természetes mozgásformát

Sokféle körülmény hatására sérülhet a mozgásrendszer: 

  • munkahelyi ártalom – statikus terhelés 
  • sportsérülés – a megfelelő izomtömeg hiányából fakadó terhelések okozta sérülés 
  • baleset – traumatikus sérülés 
  • betegség – pl. genetikai ártalom, meszesedés.  

Ilyenkor hajlamosak vagyunk elzárkózni a mozgás elől, pedig a mozgásrendszer épségének megőrzése vagy helyreállítása érdekében szükség van a rendszeres testmozgásra. Mindig ügyelni kell arra, hogy az egészségi állapotunknak, életkorunknak és edzettségünknek megfelelő mozgásprogramot állítsunk össze, ami megfelelő terhelést biztosít a test számára, de nem terheli túl. Emellett nagyon fontos a megfelelő bemelegítés a terhelés előtt, utána pedig a nyújtás. 

Egyre több orvosi szakvéleményt olvashatunk arról, hogy fontos és szükséges a megfelelő mozgás. Abban az esetben is érdemes fokozatosan beilleszteni vagy visszailleszteni a rendszeres testmozgást az életünkbe, ha valamilyen fájdalmat érzünk, hiszen sok esetben a mozgás az, ami elvezet minket a fájdalommentességhez az izmok megerősödése révén. 

 Ha egy izmot nem használunk, akkor veszít az erejéből, így az általa mozgatott ízület túlterhelődik. Minél kevesebbet mozog egy izom, annál gyengébbé és rugalmatlanabbá válik, és a mozgástartománya is beszűkül, így az ízületben fájdalom jelentkezik és romlik az életminőség. 

A nordic walking olyan sportolási alternatívát kínál, ahol mozgás közben az ízületek megfelelő pozíciója miatt a legkisebb terhelés éri az ízületeket, továbbá a botok helyes használata is segíti a könnyed mozgást. 

  • A nordic walking alapmozdulata a séta, ami egy természetes mozgásforma, így nem terheli túl a csípő- és térdízületet, hanem az élettani terhelés mellett biztosítja a testedzést, ezért akár csípőprotézissel is végezhető sporttevékenység.  
  • A test izmainak 90%-át mozgásba hozza, ezzel hozzájárulva a fájós ízület körüli izmok megerősítéséhez, ami által az ízületek is rugalmasabbá válnak. 
  • A helyes bothasználat a felsőtest izmait is aktiválja, növeli a vállízület mozgásterjedelmét.  
  • Nordic walking során magunk határozhatjuk meg a terhelést és az intenzitást aktuális állapotunknak megfelelően. Ami minden sporttevékenységre igaz, az a nordic walkingnál is érvényes szabály: figyeljünk és hallgassunk a testünkre, jelezni fogja mi esik jól neki és hol vannak a határai. 
  • Mozgásszervi problémák esetén különösen fontos, hogy szakoktatótól tanuljuk meg a pontos technikát és szervezett edzések keretében bemelegítéssel és nyújtással keretbe foglalt edzést végezzünk. 

Lepd meg barátaidat, családtagjaidat
egy Nordic Walking ajándékkártyával!

További bejegyzések...

Ruházat, edzés télen

Ruházat, edzés télen

TÉVHIT, hogy a hideg tönkreteszi az ízületeinket és mindenképp megfázáshoz vezet. A rendszeres, szabadtéri sportolást szerencsére nem kell mellőznünk a…
A megfelelő tempó nordic walkingozáshoz

A megfelelő tempó nordic walkingozáshoz

A te választásod jó választás, ha összhangban van a saját igényeiddel és szükségleteiddel. Figyelj a tested üzeneteire: a pulzusodra, a…
Középiskolai önkéntes szolgálati lehetőség a Nordic Walking Debrecen Sportegyesületben

Középiskolai önkéntes szolgálati lehetőség a Nordic Walking Debrecen Sportegyesületben

Ha szereted a természetet, vegyél részt a Nordic Walking Debrecen Sportegyesület munkájában önkéntesként!
Nordic walkinggal a mentális egészségért 

Nordic walkinggal a mentális egészségért 

A kiegyensúlyozott életvitelhez nemcsak testmozgásra és minőségi táplálkozásra van szükségünk, ami a fizikai test egészségét biztosítja, hanem mentális egészségünk ápolására is. …