fbpx

Nordic Walking hatása a Parkinson-kórra

A Parkinson-kórban szenvedőknek az izomzat lassú leépülésével kell szembenézniük, ami gyógyszer szedéssel lassítható. De a jobb eredmény eléréséhez szükség van az izmok rendszeres edzésére és a terhelés folyamatos fenntartására annak érdekében, hogy az izmok megtartsák a tömegüket, terhelhetőségüket és rugalmasságukat. 

A legújabb kutatások szerint azonban nemcsak mozgásszervi érintettségűek a tünetek (ügyetlenség, lassabb mozgás és remegés), hanem idegrendszeriek is (alvászavarok, depresszió és pánikrohamok).  

Számos külföldi és magyar orvos is a könnyed sportok rendszeres végzése mellett teszi le a voksát, ha a Parkinson-kór tüneteinek enyhítéséről és az állapot romlásának lassításáról van szó.  

A mozgásrendszeri és idegrendszeri tünetek enyhítésére egyaránt remek hatással van a megfelelően megválasztott és helyesen végrehajtott testmozgás, mint például a nordic walking. 

A nordic walking nemcsak az izomzatot tartja karban, hanem az elmét és idegrendszert is; egyszerűségének és nagyszerűségének köszönhetően a Parkinson-kórral élők kedvelt és támogató mozgásformája lehet. 

Miért érdemes a Nordic Walkingot választani Parkinson-kór esetén?  

– A legalapvetőbb funkcionális emberi mozgáson, a sétán alapszik, megtanít a helyes testtartásra járás közben.  

– A helyesen végrehajtott mozdulatok, azaz a pontosan alkalmazott technika növeli a mozgástartományt az alsó és felső végtagokban egyaránt. Ennek nagy jelentősége van olyan betegségek esetén, melyeknél számolni kell a mozgástartomány beszűkülésével, mozgási nehézségekkel.  

– Olyan változatos, komplex mozgásmintát sajátítanak el a nordicozók, amely a test izmainak 90%-át mozgásba hozza minden lépésnél. 

– Az edzésintenzitás, tempó és nehézség személyre szabható az egyéni igényeknek megfelelően. 

– A botok biztonságot és stabilitást adnak, segítségükkel az esések kockázata csökkenthető. 

– Egy nordikozó közösséghez csatlakozva a sport jótékony hatása mellett nagy jelentőséggel bír a közösség és természet gyógyító ereje. A nordic walkinggal töltött idő feledteti a testi nehézséget egy időre és felszabadultságot, örömöt ad. 

Lepd meg barátaidat, családtagjaidat
egy Nordic Walking ajándékkártyával!

További bejegyzések...

Ruházat, edzés télen

Ruházat, edzés télen

TÉVHIT, hogy a hideg tönkreteszi az ízületeinket és mindenképp megfázáshoz vezet. A rendszeres, szabadtéri sportolást szerencsére nem kell mellőznünk a…
Mozgásszervi betegségek esetén végezzünk rendszeresen természetes mozgásformát

Mozgásszervi betegségek esetén végezzünk rendszeresen természetes mozgásformát

Abban az esetben is érdemes fokozatosan beilleszteni vagy visszailleszteni a rendszeres testmozgást az életünkbe, ha valamilyen fájdalmat érzünk, hiszen sok…
A megfelelő tempó nordic walkingozáshoz

A megfelelő tempó nordic walkingozáshoz

A te választásod jó választás, ha összhangban van a saját igényeiddel és szükségleteiddel. Figyelj a tested üzeneteire: a pulzusodra, a…
Középiskolai önkéntes szolgálati lehetőség a Nordic Walking Debrecen Sportegyesületben

Középiskolai önkéntes szolgálati lehetőség a Nordic Walking Debrecen Sportegyesületben

Ha szereted a természetet, vegyél részt a Nordic Walking Debrecen Sportegyesület munkájában önkéntesként!