fbpx

Cukorbetegség, és a nordic walking

A cukorbetegség általában 40 éves kor után alakul ki, leginkább a túlsúlyosak és a mozgásszegény életmódot élők körében. Az esetek többségében észrevétlenül kezdődik, hosszú idő eltelhet a panaszok megjelenéséig, így jórészt már megjelennek a cukorbetegség szövődményei, mire a beteg orvoshoz fordul.

A cukorbeteg-ellátás során elsősorban az étrend és a gyógyszeres kezelés mikéntje van fókuszban, de ezek mellett nagyon fontos a fizikai aktivitás is. Cukorbetegeknél a folyamatos, egyenletes erőkifejtéssel járó mozgásformákat kell előnyben részesíteni, e követelménynek nagyszerűen megfelel a nordic walking.

Az inzulin hatásfokának javulása a testmozgás után akár 24-48 óráig érzékelhető! Igazolt tény, hogy a fizikai aktivitás nem csak a szénhidrát-anyagcserére kedvező, a vércukorszint csökkentése mellett a vérzsírszintre is jótékony hatású, és nem mellesleg javítja közérzetünket, oldja a pszichés feszültséget.

Az egyik cél az esetleges túlsúly csökkentése az energiafelhasználás növelésével. Emellett az általános egészségi és edzettségi állapothoz igazodó aktivitás növeli a keringési rendszer terhelhetőségét is. Fontos hatás az izmok vérkeringésének serkentése, ezzel növelve a sejtek inzulinérzékenységét.

A cukorbetegség: a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szőlőcukrot (glükózt) hasznosítható energiává alakítani. A glükóz szintjét és sejtekbe való belépését az inzulin nevű hormon szabályozza, amely a gyomor mögött elhelyezkedő hasnyálmirigyben termelődik.

Fontos!!! a cukorbetegeknek (is) fokozottan kell figyelniük testük jelzéseire és az edzések során a fokozatosság elvét betartani! Kerülni kell minden olyan edzést, ami ötletszerű, hirtelen és rendszertelen, magas intenzitású, túl hosszú vagy túl erős. Vigyázni kell továbbá, hogy nem menjenek sportolni éhgyomorra vagy teli hassal, valamint a rosszul beállított inzulinnal vagy gyógyszerrel. A cukorbetegek perifériás idegrendszere és érrendszere károsodott, aminek következtében megnő a lábon a fekélyek kialakulásának kockázata, ezért komolyan kell venni minden horzsolást, sebet.

Lepd meg barátaidat, családtagjaidat
egy Nordic Walking ajándékkártyával!

További bejegyzések...

Nordic walking a stressz kezelésére

Nordic walking a stressz kezelésére

“Látom rajtad, hogy stresszes vagy” – mondjuk időnkét egymásnak. Hiszen a stressz jelei kiülnek az arcra, tükröződnek a testtartásban. A…
Ülőmunkát végzőknek is ajánlott a nordic walking

Ülőmunkát végzőknek is ajánlott a nordic walking

Az egész napos szobai tartózkodás és mesterséges fény után nem kell egy újabb helyiségbe menni (pl. fitness terem), hanem a…
Nordic walking a rehabilitációban

Nordic walking a rehabilitációban

Skandináviában, a sportág őshazájában terápiás célokra is használják, és sok esetben a TB támogatja. Az elkövetkezendő időszakban remélhetően hazai viszonylatban…
Nordic walking kismamák részére

Nordic walking kismamák részére

A testileg és szellemileg kiegyensúlyozott kismama vidám, boldog és lelkiekben is kiegyensúlyozott kisbabát fog világra hozni, valamint feltehetően a szülés…