fbpx

Cukorbetegség, és a nordic walking

A cukorbetegség általában 40 éves kor után alakul ki, leginkább a túlsúlyosak és a mozgásszegény életmódot élők körében. Az esetek többségében észrevétlenül kezdődik, hosszú idő eltelhet a panaszok megjelenéséig, így jórészt már megjelennek a cukorbetegség szövődményei, mire a beteg orvoshoz fordul.

A cukorbeteg-ellátás során elsősorban az étrend és a gyógyszeres kezelés mikéntje van fókuszban, de ezek mellett nagyon fontos a fizikai aktivitás is. Cukorbetegeknél a folyamatos, egyenletes erőkifejtéssel járó mozgásformákat kell előnyben részesíteni, e követelménynek nagyszerűen megfelel a nordic walking.

Az inzulin hatásfokának javulása a testmozgás után akár 24-48 óráig érzékelhető! Igazolt tény, hogy a fizikai aktivitás nem csak a szénhidrát-anyagcserére kedvező, a vércukorszint csökkentése mellett a vérzsírszintre is jótékony hatású, és nem mellesleg javítja közérzetünket, oldja a pszichés feszültséget.

Az egyik cél az esetleges túlsúly csökkentése az energiafelhasználás növelésével. Emellett az általános egészségi és edzettségi állapothoz igazodó aktivitás növeli a keringési rendszer terhelhetőségét is. Fontos hatás az izmok vérkeringésének serkentése, ezzel növelve a sejtek inzulinérzékenységét.

A cukorbetegség: a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szőlőcukrot (glükózt) hasznosítható energiává alakítani. A glükóz szintjét és sejtekbe való belépését az inzulin nevű hormon szabályozza, amely a gyomor mögött elhelyezkedő hasnyálmirigyben termelődik.

Fontos!!! a cukorbetegeknek (is) fokozottan kell figyelniük testük jelzéseire és az edzések során a fokozatosság elvét betartani! Kerülni kell minden olyan edzést, ami ötletszerű, hirtelen és rendszertelen, magas intenzitású, túl hosszú vagy túl erős. Vigyázni kell továbbá, hogy nem menjenek sportolni éhgyomorra vagy teli hassal, valamint a rosszul beállított inzulinnal vagy gyógyszerrel. A cukorbetegek perifériás idegrendszere és érrendszere károsodott, aminek következtében megnő a lábon a fekélyek kialakulásának kockázata, ezért komolyan kell venni minden horzsolást, sebet.

Lepd meg barátaidat, családtagjaidat
egy Nordic Walking ajándékkártyával!

További bejegyzések...

Ismerd a tested! Nordicozz felelősen a kánikulában

Ismerd a tested! Nordicozz felelősen a kánikulában

Fordítsunk kellő figyelmet, hogy megelőzzük a rosszulléteket, szédüléssel járó baleseteket. Ne most akarjunk rekordot dönteni!
Az ülőmunka káros hatásainak enyhítése nordic walkinggal

Az ülőmunka káros hatásainak enyhítése nordic walkinggal

Az ülőmunkát végzők számára nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás és a nordic walking különösen jó választás számukra, mert sokrétű megoldást jelent…
Nordic walkinggal az aktív időskorért

Nordic walkinggal az aktív időskorért

Minél több idő telik el mozgásszegény életmóddal, annál látványosabb a testi funkciók visszaépülése. Az az izom, amelyet nem használunk, elveszíti…
Nordic walkinggal a csontritkulás ellen

Nordic walkinggal a csontritkulás ellen

Mivel a csontritkulás tulajdonképpen a csontok elgyengülését jelenti, fő célunk, hogy ez ellen dolgozzunk és megerősítsük a csontokat. A legjobb…