fbpx

Ajánlott ruházat nordic walking edzéshez télen

TÉVHIT, hogy a hideg tönkreteszi az ízületeinket és mindenképp megfázáshoz vezet.
A rendszeres, szabadtéri sportolást szerencsére nem kell mellőznünk a hűvösebbre forduló időjárásban sem, ha betartunk pár szabályt. Tény, hogy nagyobb a sérülések esélye télen, mint nyáron, de kellő figyelemmel és megfelelő ruházattal ezek kialakulását megakadályozhatjuk.
Hűvös őszi és téli időben a sportolás alapja a RÉTEGES ÖLTÖZKÖDÉS.
 
  • A legalsó réteg legyen LÉGÁTERESZTŐ, hogy könnyen elvezesse a testtől a verejtéket.
  • Felette viseljünk vastagabb, jó hőszigetelő anyagból készült ruhadarabot, legfelülre pedig könnyen szellőző, de víztaszító öltözet kerüljön.
  • KERÜLJÜK A PAMUTOT, mert az átnedvesedve elveszíti hőszigetelő tulajdonságát.
  • CIPŐnk legyen bordázott talpú és vízhatlan. A túra-,  és nordikos cipő legyen 1/2, sőt 1 számmal nagyobb!
  • Fontos a FEJ és VÉGTAGOK védelme. Téli sportoláskor a sapka nagysága és minősége is fontos szempont, a testmeleg 40 százaléka ugyanis a fej bőrén át távozik, párolog el.
  • Ugyancsak kiemelt védelmet igényelnek az ujjak és a lábujjak, a véráram ugyanis főleg a törzsre koncentrálódik, így a végtagok sokkal inkább kiszolgáltatottak a hidegnek. Mindig viseljünk kesztyűt.

 

  • Különösen nagy hangsúlyt szenteljünk a BEMELEGÍTÉSre, hidegben izmaink nehezebben és lassabban melegednek be, a nyújtásnál tartsuk meg minden helyzetet legalább 10-20 másodpercig, és kerüljük közben a rugózást.
  • Ha otthonodtól távolabb mozogtál, főleg, ha tömegközlekedéssel utazol, hazafelé útra legyen veled még egy, felvehető réteg.
A meghűlés elkerülése érdekében:
  •  Ne öltözd túl magad, mert a túlzott izzadás révén könnyebben meghűlhetsz. Azt szoktam mondani…egy picit fázz mielőtt elindulsz.. akkor lesz komfortos a walkingozás.
  • Intenzív walkingozás közben lehetőleg ne állj meg, ilyenkor ugyanis a tested azonnal elkezd hűlni.
 
LÉGZÉS
 A fagyos levegő hatására összeszűkülnek a légutak. Az orron keresztül történő légzés segíthet felmelegíteni és párásítani a levegőt, de ez a gyakorlatban nem mindig kivitelezhető, főleg amikor az intenzív mozgás miatt erőteljes és szapora a légzés. Ilyenkor sokat segíthet, ha egy kendőt vagy maszkot helyezel a szád elé, ami csapdába ejti és nedvesíti a kifújt levegőt.
Élvezzétek a téli erdőt! Ha odafigyeltek a fent leírtakra élvezetessé és egészségetekre válik minden megtett lépés!
 
HAJRÁ WALKINGOSOK! 🙂
 

Lepd meg barátaidat, családtagjaidat
egy Nordic Walking ajándékkártyával!

További bejegyzések...

Ismerd a tested! Nordicozz felelősen a kánikulában

Ismerd a tested! Nordicozz felelősen a kánikulában

Fordítsunk kellő figyelmet, hogy megelőzzük a rosszulléteket, szédüléssel járó baleseteket. Ne most akarjunk rekordot dönteni!
Az ülőmunka káros hatásainak enyhítése nordic walkinggal

Az ülőmunka káros hatásainak enyhítése nordic walkinggal

Az ülőmunkát végzők számára nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás és a nordic walking különösen jó választás számukra, mert sokrétű megoldást jelent…
Nordic walkinggal az aktív időskorért

Nordic walkinggal az aktív időskorért

Minél több idő telik el mozgásszegény életmóddal, annál látványosabb a testi funkciók visszaépülése. Az az izom, amelyet nem használunk, elveszíti…
Nordic walkinggal a csontritkulás ellen

Nordic walkinggal a csontritkulás ellen

Mivel a csontritkulás tulajdonképpen a csontok elgyengülését jelenti, fő célunk, hogy ez ellen dolgozzunk és megerősítsük a csontokat. A legjobb…